« Vissza a megvalósult eseményekhez

Visszatekintés a Víz világnapja alkalmából megrendezésre került SIKER KULCSA fenntarthatósági vetélkedőre (2013. március 22.)

 

A KEOP-6.2.0/A „Zöld Kampusz mintaprojekt Zalaegerszeg” keretében 2013.03.22-én a Víz világnapja alkalmából került megrendezésre a SIKER KULCSA fenntarthatósági vetélkedő középiskolások számára. A programon a verseny 1. fordulójára a legjobb írásbeli pályamunkát benyújtó 4 iskola csapata vett részt. A délután házigazdája dr. Takács Dávid főiskolai docens volt. A zsűri munkáját segítette Dzsudzsák Ferencné a Zalavíz Zrt. ivóvíz ágazatának vezetője, Pál Petra az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. marketing vezetője, Zimborás Béla a ZMJV Polgármesteri Hivatala osztályvezető helyettese és Lambertné Katona Mónika a BGF GKZ dékánhelyettese.

 

A program a mintaprojekt bemutatásával vette kezdetét, majd következett a többlépcsős megmérettetés.

 

A tanösvényséta egy pillanata. (fotó: Szabó Péter)

 

A versenyző csapatoknak először egy tesztet, majd egy keresztrejtvény feladatot kellett megoldaniuk a tanösvény bejáráson hallottakhoz és látottakhoz kapcsolódóan. Ezt követte a Zalavíz Zrt. által összeállított kvíz kérdéssor, ezen belül egy 10 soros verset is kellett írni a csapatoknak az alábbi szavakkal: globális felmelegedés, szennyvíz-hálózat, vízvezeték-szereleő, jéghegy, folyadékszükséglet, vízmérőóra, termálszennyezés, alga. A legtöbb pontot elérő egri diákok az alábbi verset írták:

 

„Ha nagy a termál szennyezés,

Jön a globális felmelegedés,

Amint olvad a jéghegy,

Csökken a folyadékszükséglet.

Mikor mocskos a szennyvíz-hálózat,

A vízvezeték-szerelő idegesen bólogat.

Az alga mindenen átfolyt,

Így a vízmérőóra kifújt.

De zöld a kampusz,

S zöld a rét is-hasznosul az esővíz is.”

 

Emellett a diákoknak egy tandrámát kellett előadni a Víz világnapja alkalmából. A szellemi párbajt ügyességi feladatok zárták (PET palackos bowling, PET palack préselés és pecázás időre, sörös dobozok letarolása játék), amelyekkel további pontokat lehetett gyűjteni.

 

Amíg az eredmények összesítésre kerültek a versenyzők kiszámíthatták ökolábnyomukat egy kalkulátor segítségével. A programsorozatot eredményhirdetéssel zártuk, s öko ajándéktárgyakkal jutalmaztuk a résztvevő diákokat.

 

Az összesített pontok alapján elért eredmények:

 

I. hely Neumann János Középiskola és Kollégium, Eger

II. hely Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola, Sárvár

III. hely Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zalaegerszeg

IV. hely Lámfalussy Sándor Szakközépiskola és Szakiskola, Lenti

 

Díjátadás a nyertes egri csapatnak (fotó: Szabó péter)

 

Senki nem távozott üres kézzel, s bízunk benne, hogy ezek az átadott ajándékok a későbbiekben is emlékeztetnek a délután kiemelt üzeneteire, s cselekvésre biztatnak!

 

A versenyző diákok további ajándékcsomagot vehettek át a programot támogató Zalavíz Zrt. képviselőjétől. Az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. marketing vezetője pedig minden résztvevőnek a városi uszodába szóló belépőjegyet adott át.

A zsűri döntése alapján különdíjazásban részesült a zalaegerszegi Ady iskola csapata, akik a legszínvonalasabb írásbeli pályamunkát készítették el „Zöld irány-Zöld gondolkodásmód, értékváltás” címmel. A diákok könyvjutalmat vehettek át.

 

A program szervezői köszönetüket fejezik ki, s egyben gratulálnak a diákok felkészítését segítő tanároknak, így Czeglédi Tímeának, Csordás Beátának, Bazsika Ildikónak és Vígh Viktornak.

 

S, hogyan érezték magukat nálunk a diákok? Nézzünk bele a vendégkönyvbe írt gondolatokba!

 

A Víz világnapja úgy gondolom nem kaphatott volna nagyobb megemlékezést. Rendkívül tartalmas programok, feladatok vártak itt minket a versenyen, a légkör nagyon barátságos és kedves volt. Sok hasznos tudománnyal gazdagodhattam és nagyon jól éreztem magamat. Szívesen visszajönnék, ha lenne rá jövőre lehetőségem! Köszönöm szépen!

(Vincze Kata, Sárvár)

 

A vetélkedő nagyon izgalmas és érdekes volt. A tanösvény bejárása során rengeteg új dolgot tanultam, sok hasznos tanácsot kaptam. A vetélkedő feladatai különlegesek és változatosak voltak.

(Ficsor Attila, Eger)

 

 

A rendezvényről további képek tekinthetők meg a Zöld Kampusz Zalaegerszeg honlapján (http://zoldkampusz.gkz.bgf.hu/galeria)