« Vissza a megvalósult eseményekhez

Visszatekintés az Ökofesztiválra

 

Tegyünk a Földünkért, hogy minél tovább együtt élhessünk!” mottóval került meghirdetésre a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Kar háromnapos Ökofesztiválja, amelya Föld Napján, április 22-én vette kezdetét. A fesztivál célja, hogy a legkisebbektől a középiskolásokon át az érdeklődő felnőttekig minél többen ismerkedhessenek meg a fenntartható életmóddal, s a követendő környezettudatos cselekedetekkel annak érdekében, hogy javíthassuk a mindennapok életminőségét, és ne veszélyeztessük a jövő generációjának életfeltételeit.

 

A rendezvény védnökei Gyutai Csaba, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Pácsonyi Imre, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Zalaegerszegi Tankerület igazgatója.

 

A fesztivált Dr. Solt Katalin, a kar dékánja nyitotta meg, s az Ökosztár verseny megkezdése előtt ünnepélyes átadásra került a Zöld Kampusz Zalaegerszeg Tanösvény komposztáló állomásának falára készített alkotás, amely az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 7. b osztályos tanulóinak kezeit dicséri. A munkát Mudra Ágnes, volt BGF GKZ hallgató és édesanyja irányította. Majd két szekcióban indult az Ökosztár verseny, ahol 56 diák mutatta be a fenntarthatóság témájához igazodó érzéseit, gondolatait táncban, dalban, versben és prózában. Amíg a zsűri meghozta a döntést a versenyzők és a vendégek végigsétáltak a tanösvényen, s megtekinthették az aulában az Ökokiállítást, amelyen a korábbiakban meghirdetett versenyfelhívásra beérkezett 32 plakát és 14 hulladékból készült ajándéktárgy került bemutatásra. Nagy sikert aratott Kiss Gabriella, a BGF PSZF Kar adjunktusa által hulladékból összeállított ékszerkollekció is. Mindenki izgatottan várta az Ökosztár verseny eredményhirdetését és a beérkezett pályamunkák (plakátpályázat, hulladékból ajándéktárgy) értékelését.

 

A zsűri döntése értelmében az alábbi eredmények születtek:

 

Vers-próza kategóriában:

I. hely Horváth László (Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium)

II. hely Tápi Júlia (Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény)

III. hely Papp Ráchel-Baráth Bianka (Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Különdíj: ZMG Szépirodalmi Műhely: Szakony Dorina, Molnár Gergő, Gönczöl Csenge, Bakó Bálint (Zrínyi Miklós Gimnázium)

 

Ének kategóriában:

I. hely Standi Szilvia (Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium)

II. hely Standi Mónika (Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium)

II. hely Pánczél lányok: Pánczél Rebeka, Pánczél Viktória (Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény)

III. hely: Csillagfürt Népdal Együttes: Dénes Ágnes, Csorba Kata, Hostyánszky Odett, Csertő Bernadett, Jakab Zsófia, Bangó Réka, Szak Tímea, Andalics Fanni (Páterdombi Szakképző Iskola)


A zsűri tagjai: Ferenczi Edéné, Kustánné Fitos Amália, Mudra Ágnes.

 

Tánc kategóriában:

I. hely Moving Stars: Szabó Petra, Lékai Ágnes, Kardos Benita, Kovács Bianka, Takács Evelin, Merth Fanni, Aki Jasmine, Feréncz Niki, Lambert Anna (Körtánc alapfokú művelődési intézmény)

II. hely Bonita Tánccsoport: Sipos Evelin, Bognár Ramóna, Tüske Boglárka, Bognár Gabriella, Hertelendi Bernadett, Szigeti Ibolya, Tóth Evelin (Kölcsey Ferenc Gimnázium)

III. hely Macskák: Szakály Bianka, Tasnádi Renáta, Németh Eszter (Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény)

Különdíj: Horváth Ádám-Molnár Luca (Press Dance TSE)


A zsűri tagjai: Dr. Cseh Ferenc, Dr. Solt Katalin, Doba Szilvia.

 

Plakátpályázat kategóriában:

A legszínvonalasabb pályamunkát Tóth-Papp Adrienn a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola 12. c osztályos tanulója nyújtotta be. A plakát végigkísérte az Ökofesztivál teljes kommunikációját, s egyben szimbólumává vált.

I. helyezést értek el továbbá az alábbi diákok: Nagy Zsófia (Ady, 12.a); Simon Luca Kata (Ady, 7.b); Gergely Ildikó (Liszt, 4.a), Török Dorka (Liszt, 3.a); Tóth Csenge (Liszt, 3.a)

II. helyezést értek el: Csiszár Lili (Liszt, 4.a); Böcskei Réka-Máté Virág Csilla (Ady, 4.b); Hegyi Domonkos (Liszt, 3.a)

III. helyezést értek el: Balaskó Boróka (Liszt, 4.a); Horváth Fanni (Ady, 4.b); Németh Eszter (Liszt, 3.a)

IV. helyezést értek el: Kunhegyi Eszter (Liszt, 4.a); Horváth Fruzsina (Ady, 4.b); Molnár Julianna (Ady, 4.b); Palkovics Nóra (Liszt, 3.a)

V. helyezést értek el: Kiss Sarolta (Liszt, 4.a); Antal Sára (Liszt, 3.a)


Kiemelkedő pályamunkát nyújtottak be az ajándéktárgy készítési versenyre: Máté Virág, Böcskei Réka, Horváth Fanni, Horváth Fruzsina, Cseh Boglárka, akik az Ady Endre Általános Iskola 4. osztályos tanulói. A Zöld Kampusz Zalaegerszeg különdíját Vörös Vanda (Ady, 4.b) nyerte el bagoly alkotásával.


A zsűri tagjai: Dr. Szekeres Diána, Góczán Judit, Mudra Ágnes, Balázsné Lendvai Marietta

 

 

Az Ökosztár verseny pillanatai

 

A fesztivál 2. napjának programja a mintaprojekt bemutatásával vette kezdetét, majd Dr. Solt Katalin, a kar dékánja és Pácsonyi Imre, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Zalaegerszegi Tankerület igazgatója nyitotta meg a rendhagyó tanórák élménydélelőttjét. Élményszerű és izgalmas elemekkel tarkítva a Fizibusz Energiasuli Program keretében Tóth Pál tartott fizika órát, majd a Zalavíz Zrt. képviselője a szennyvíziszap újrahasznosításának rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot.  Zárásképpen a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője Dr. Klein Ákos brit önkéntesekkel bagoly bemutatóval egybekötött előadást tartott.

A nagy érdeklődésre tekintettel 2 helyszínen kellett megtartani a rendhagyó tanórákat forgószínpadszerűen. Az alsó tagozatos diákok a 106-os teremben, a felső tagozatosok és középiskolások pedig a nagyelőadóban tekinthették meg az előadásokat.

 

A rendhagyó tanórák pillanatai

 

A fesztivál 3. napján a mozogni vágyókat csábítottuk a Zöld Kampuszra. A délelőtt házigazdája Dr. Gombosné Gáspár Katalin a kar testnevelője volt, aki gondoskodott a jó hangulatról, s a fittségről. A program kerékpáros felvonulással kezdődött. A 45 résztvevő a kampusztól Zalaegerszeg főteréig biciklizett, ahol dobszó és trombitaszó hívta fel a figyelmet az érkezésre. A felvonulókat Gyutai Csaba, ZMJV polgármestere köszöntötte, majd Lambertné Katona Mónika, a kar dékánhelyettese a fesztivál fő üzenetére hívta fel a figyelmet, s egy emléklapot adott át a kezdeményezés megörökítésére. Miután a kerékpáros felvonulók visszaérkeztek a kampuszra, indult a „Földünkért Futás”, amelyen 64 fő vett részt. Az első helyen beérkezők az alábbi diákok voltak:

 

Általános iskola/lány kategória:

Általános iskola/fiú kategória:

 

I. hely Takács Dóra (Dózsa)

II. hely Hegyi Virág (Dózsa)

III. hely Kis Klaudia (Dózsa)

I. hely Gabinácz Martin (Petőfi)

II. hely Szabó Patrik (Dózsa)

III. hely Varga Marcell (Dózsa)

 

 

Középiskola/lány kategória:

 

Középiskola/fiú kategória:

 

I. hely Marton Zsanett (Kölcsey)

II. hely Madura Rebeka (Kölcsey)

III. hely Büki Boglárka (Csány)

I. hely Beke Péter (Kölcsey)

II. hely Beke Gábor (Kölcsey)

III. hely Hencz Tamás (Kölcsey)

 

A célba érkező diákok egy kicsit szusszantak, s már indultak is a sorversenyek sok-sok ügyességi feladattal. Az eredmények összesítéséig megismerhették a résztvevők a mintaprojektet. Eredményhirdetés zárta a napot. A sorversenyeken az alábbi helyezések alakultak ki:

 

Általános iskolás kategória:

 

Középiskolás kategória:

 

I. hely Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola

II. hely Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Petőfi Sándor Székhelyiskola

III. hely Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Dózsa György Tagiskola 2. csapata

IV. hely Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Dózsa György Tagiskola 1. csapata

 

 

I. hely Kölcsey Ferenc Gimnázium

II. hely Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

III. hely Csány László Közgazdasági szakközépiskola

IV. hely Páterdombi Szakképző Iskola

 

 

 

Pillanatképek az Ökofesztivál Sportnapjáról

 

Mindhárom nap Ökofinomságok kóstolójára invitáltuk az érdeklődőket. A kínáló asztalon környezetbarát és helyi élelmiszerekből készült finomságokat találhattunk.

A Zöld Kampusz mintaprojekt kinyitotta kapuit a nagyközönség előtt is, ugyanis 22-én és 23-án két óránként indítottuk a tanösvénybejárást.

A rendezvény támogatói: Zalavíz Zrt., Gyöngybagoly Védelmi Alapítvány, Elmü- Energia Suli

 

A programsorozat sikerét egyrészt visszaigazolják a számok, hisz a 3 nap alatt közel 800 látogatót üdvözölhettünk, másrészt az alábbi képek által sugallt gyerekkacajok és boldogságot sugárzó arcok.

 

 

 

Zárszóként köszönet illeti azokat a kolléganőket, kollégákat és hallgatókat, akik aktívan részt vettek a programok előkészítésében és lebonyolításában.