« Vissza a megvalósult eseményekhez

Visszatekintés fenntarthatósági élménydélelőttre

2012. november 11-én nyitotta meg a kapuit a Zöld Kampusz Zalaegerszeg az általános-és a középiskolások előtt egy élménydélelőtt keretei között. A rendezvényen négy középiskola és négy általános iskola diákjai vettek részt, akiknek bemutatásra került a mintaprojekt. A tanösvény egyes állomásain sok élményelem is várta a diákokat. Az ügyességi-és a fenntarthatóság témájával kapcsolatos ismeretek felmérését célzó feladatok megoldásával pontokat gyűjthettek az iskolai csapatok.

 

A tanösvény bejárása mellett szakmai előadásokat is hallhattak a résztvevők. Dr. Solt Katalin, a kampusz dékánja „Mindig a zöld úton”címmel tartott előadást, amelynek keretében bemutatásra kerültek azok az egyszerű eszközök, amelyekkel a hétköznapok során a környezeti fenntarthatóságot szolgálhatjuk. A háztartások magatartásában elsősorban azokra a területekre koncentrált az előadás, amelyek a Zöld Kampusz Zalaegerszeg projektnél is megvalósultak. Így kiemelten foglalkozott a közlekedés, a víz tisztaságát védő megoldásokkal, a víztakarékossággal, a hulladék keletkezésének megelőzésével. Dr. Szigeti Cecília, a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának egyetemi adjunktusa pedig „Felesleges termék és a natúrhatnám fogyasztó” címmel tartotta meg előadását, amelyen megtudhatták a jelenlévők, hogy mitől lesz valami felesleges, mit jelent a túlcsomagolt termék, s miként lehet ezek ellen tenni.

 

A programsorozatot eredményhirdetéssel zártuk, s öko ajándéktárgyakkal jutalmaztuk a résztvevő diákokat.

 

Az összesített pontok alapján elért eredmények:

Középiskolás kategóriában:

I. hely Zrínyi Miklós Gimnázium (10. osztály)

II. hely Zrínyi Miklós Gimnázium (9. osztály)

III. hely Mindszenty Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

IV. hely: Csány László Közgazdasági Szakközépiskola

V. hely: Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

 

Általános iskolás kategóriában:

I. hely Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Dózsa György Tagiskola (8. osztály) és Kertvárosi Általános Iskola Liszt Ferenc Tagiskola (6. osztály)

II. hely Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Petőfi Sándor Székhelyiskola (7. osztály)

III. hely Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Dózsa György Tagiskola (7. osztály)

IV. hely: Landorhegyi Általános Iskola és Sportiskola (6. osztály)

Senki nem távozott üres kézzel, s bízunk benne, hogy ezek az apró ajándékok a későbbiekben is emlékeztetnek a délelőtt kiemelt üzeneteire, s cselekvésre biztatnak!

 

Hogyan érezték magukat nálunk a diákok és az őket kísérő tanárok? Nézzünk bele a vendégkönyvbe írt gondolatokba!